Wat is luchtvochtigheid?
Luchtvochtigheid is een eenheid die aangeeft hoeveel vocht er in de lucht zit. Meestal wordt deze eenheid uitgedrukt in relatieve luchtvochtigheid; dit is de hoeveelheid waterdamp die zich op dat moment in de lucht bevindt ten opzichte van de maximale hoeveelheid waterdamp die de lucht kan bevatten. Deze maximale hoeveelheid is grotendeels afhankelijk van de temperatuur; hoe hoger de temperatuur, hoe meer waterdamp de lucht kan bevatten. Hierdoor hebben de meeste mensen voornamelijk last van droge lucht gedurende de koudere periodes in het najaar, de winter en het voorjaar.
Een goede luchtvochtigheid is ook bevorderlijk voor…
Houten vloeren en meubels
Kamerplanten
Droge huid, lippen en ogen
Huisdieren
Hoe meet je relatieve luchtvochtigheid?
Relatieve luchtvochtigheid is eenvoudig te meten met behulp van een hygrometer, zoals Sense. Indien het percentage op de hygrometer tussen 40 en 60 procent ligt, is de luchtvochtigheid in de ruimte optimaal. Bij een percentage lager dan 40 procent is er sprake van een lage luchtvochtigheid, in dit geval is de lucht te droog. Wanneer het percentage hoger is dan 60 procent is er daarentegen sprake van een hoge luchtvochtigheid, in dit geval is de lucht te vochtig. Beide scenario’s gaan gepaard met diverse symptomen waaraan je ze kunt herkennen. De praktijk leert echter dat deze symptomen nog niet altijd aan de oorzaak – lees: hoge óf lage luchtvochtigheid – worden gelinkt.
Wat merk je van een lage luchtvochtigheid?
Hoewel een lage luchtvochtigheid zonder hygrometer lastig is waar te nemen, zijn er diverse symptomen waaraan je dit gemakkelijk zelf kunt herkennen. Zo wijzen gezondheidsklachten als een droge huid, ogen of lippen, geïrriteerde luchtwegen, hoofdpijn, verminderde concentratie, vermoeidheid of een verstopte neus erop dat de binnenlucht (te) droog is. Andere belangrijke indicatoren zijn statische elektriciteit en scheuren in een houten vloer of meubels.
Droge huid
Bij een lage luchtvochtigheid neemt de hoeveelheid water in de huid af, waardoor de huid zijn elasticiteit (deels) verliest. De huid kan hierdoor sneller irriteren, jeuken of zelfs stuk gaan, zoals bij gebarsten lippen het geval is. Ook kun je last krijgen van droge ogen.
Luchtwegen
Door (te) droge lucht worden de luchtwegen geprikkeld, waardoor astma, COPD en allergische reacties kunnen worden versterkt.
Hoofdpijn
Wanneer de lucht (te) droog is, is het voor longblaasjes lastiger om voldoende zuurstof uit de ingeademde lucht op te nemen. Hierdoor komt er mogelijk minder zuurstof in het bloed, wat hoofdpijn, concentratieproblemen en vermoeidheid kan veroorzaken.
Concentratie
Wanneer de lucht (te) droog is, is het voor longblaasjes lastiger om voldoende zuurstof uit de ingeademde lucht op te nemen. Hierdoor komt er mogelijk minder zuurstof in het bloed, wat hoofdpijn, concentratieproblemen en vermoeidheid kan veroorzaken.
Vermoeidheid
Wanneer de lucht (te) droog is, is het voor longblaasjes lastiger om voldoende zuurstof uit de ingeademde lucht op te nemen. Hierdoor komt er mogelijk minder zuurstof in het bloed, wat hoofdpijn, concentratieproblemen en vermoeidheid kan veroorzaken.
Verkoudheid
Een lage luchtvochtigheid kan verkoudheidsklachten niet alleen veroorzaken, maar zorgt er ook voor dat je eerder vatbaar bent voor verkoudheid en/of griep. Dit komt doordat virusdeeltjes langer in de lucht blijven hangen bij een lage luchtvochtigheid.
Statische elektriciteit
Water zorgt ervoor dat elektronen goed geleidt kunnen worden, waardoor er minder statische elektriciteit is als er veel vocht in de lucht zit. In de winter is de luchtvochtigheid vaak laag, waardoor dingen sneller statisch worden.
Wat te doen tegen droge lucht in huis?
Indien je last hebt van een lage luchtvochtigheid in huis kun je deze effectief verhogen met behulp van een luchtbevochtiger. Een luchtbevochtiger is een apparaat dat waterdamp door de ruimte verspreid, hierdoor wordt de hoeveelheid waterdamp in de ruimte verhoogd en stijgt de luchtvochtigheid. Hoe dit proces precies in zijn werk gaat is afhankelijk van het type luchtbevochtiger. Ons assortiment bestaat uit ultrasone luchtbevochtigers, koudwaterverdampers en luchtbevochtigers met een reinigingsfunctie. Ontdek welk type luchtbevochtiger het beste bij jou past via onderstaande button.
Wat merk je van een hoge luchtvochtigheid?
In tegenstelling tot de symptomen van lage luchtvochtigheid, worden de symptomen van hoge luchtvochtigheid een stuk vaker herkend. Zo is het merendeel van de mensen zich ervan bewust dat beslagen ramen, een muffe geur, schimmelvorming, vochtplekken en ongedierte (zoals huisstofmijt, pissebedden en zilvervliesjes) te wijten zijn aan te veel vocht. Echter brengt een hoge luchtvochtigheid ook diverse gezondheidsklachten met zich mee. Denk hierbij aan allergische reacties, benauwdheid, (chronische) verkoudheid, huidirritaties (zoals eczeem) en verergerde astmasymptomen.
Muffe geur
Bij een te hoge luchtvochtigheid kunnen bacteriën en schimmels zich gemakkelijk verspreiden, wat in de meeste gevallen gepaard gaat met een muffe geur.
Schimmel
Schimmels verspreiden zich het snelste bij een hoge luchtvochtigheid. Hierdoor kun je in vochtige ruimten niet alleen last hebben van schimmel op de muur, vloer of het plafond, maar ook van de muffe geur en het ongezonde binnenklimaat dat door schimmels wordt veroorzaakt.
Ongedierte
Een vochtige ruimte is de ideale leefomgeving voor ongedierte als huisstofmijt, pissebedden en zilvervisjes. Om ervoor te zorgen dat ongedierte wegblijft kun je de luchtvochtigheid daarom het beste verlagen, zo wordt het voor ongedierte moeilijk om te overleven.
Benauwdheid
Benauwdheid bij een hoge luchtvochtigheid kan verschillende oorzaken hebben. Zo kunnen bacteriën en schimmels de oorzaak zijn, doordat deze de lucht die je inademt verontreinigen. Een andere oorzaak is dat zweet bij een hoge luchtvochtigheid moeilijker verdampt, waardoor warmte al gauw drukkend en benauwd kan aanvoelen.
Verkoudheid
Een hoge luchtvochtigheid is de ideale leefomgeving voor ziektekiemen, waardoor deze massaal kunnen vermenigvuldigen. In veel gevallen heeft dit een piepende ademhaling, veelvoudig hoesten en slijm in de neus- en keelholten als gevolg.
Huidirritaties
Een langdurige, hoge luchtvochtigheid kan de beschermende werking van de huid aantasten, waardoor je eerder last kunt krijgen van huidirritaties als eczeem.
Astmasymptomen
Verergerde astmasymptomen bij een hoge luchtvochtigheid kan verschillende oorzaken hebben. Zo kunnen bacteriën en schimmels de oorzaak zijn, doordat deze de lucht die je inademt verontreinigen en dit de longen extra prikkelt. Een andere oorzaak is dat zweet bij een hoge luchtvochtigheid moeilijker verdampt, waardoor warmte al gauw drukkend en benauwd kan aanvoelen.
Wat te doen tegen vochtige lucht in huis?
Indien je last hebt van een hoge luchtvochtigheid in huis kun je deze effectief verlagen met behulp van een luchtontvochtiger. Een luchtontvochtiger heeft een compressor die lucht aanzuigt en het overtollige vocht hieruit onttrekt, dit wordt vervolgens opgevangen in een watertank; met een lagere luchtvochtigheid als gevolg. Onze luchtontvochtiger Bora heeft tevens een actief koolstoffilter waarmee nare geurtjes uit de lucht worden verwijderd.