Blog - Nergens in Europa zo veel kinderen met astma door uitlaatgassen

Uitlaatgassen

Nergens in Europa zo veel kinderen met astma door uitlaatgassen

Bij één op de vijf kinderen met astma in Nederland is de ziekte gerelateerd aan luchtvervuiling door het verkeer. In geen enkel ander Europees land is dat aantal zo hoog. In de grote steden worden uitlaatgassen verantwoordelijk gehouden voor nog meer astmagevallen bij kinderen.


Dat blijkt uit onderzoek gepubliceerd in het gerenommeerde medische tijdschrift The Lancet. De uitstoot van stikstofdioxide (NO2) is volgens de wetenschappers de grote boosdoener voor kinderen met de longziekte. Dat gas komt met name in de lucht via de uitlaten van dieselauto’s en vrachtwagens.

In Nederland is astma de meest voorkomende chronische ziekte onder kinderen. Volgens het Longfonds hebben ongeveer 100.000 kinderen tot en met de leeftijd van veertien jaar astma. “Kinderen worden dag in, dag uit blootgesteld aan luchtvervuiling. De overheid moet meer doen om ze hiertegen te beschermen”, stelt directeur Michael Rutgers van het Longfonds, dat vandaag samen met long- en kinderartsen, zorgverleners en wetenschappers de noodklok luidt.


© AD Infrographics

Longarts Hans in ‘t Veld ziet de gevolgen van luchtvervuiling dagelijks op zijn spreekuur. “Stikstofdioxide is echt een sluipmoordenaar. Je ziet het niet, je merkt het niet, maar het veroorzaakt wel ontstekingen in de luchtwegen. Astma ontstaat vaak in de kinderleeftijd. Ik spreek kinderen die het benauwd krijgen bij sporten, kinderen die op mooie zomerdagen niet buiten kunnen spelen en kinderen die zulke prikkelbare luchtwegen hebben dat ze niet weten hoe ze de jaarwisseling moeten doorkomen. Schone lucht kan zo veel leed voorkomen.”


“Stikstofdi­oxi­de is echt een sluipmoor­de­naar. Je ziet het niet, je merkt het niet, maar het veroor­zaakt wel ontstekin­gen in de luchtwegen.”

Longarts Hans in ‘t Veld

Schone lucht akkoord

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) werkt aan een Schone Lucht Akkoord, met als doel om ‘vijftig procent gezondheidswinst te realiseren in 2030 ten op zicht van 2016’.  

Hoewel de luchtvervuiling sinds 1990 ongeveer is gehalveerd, overlijden jaarlijks nog altijd 11.000 mensen in Nederland aan de gevolgen. Gemiddeld leven Nederlanders negen maanden korter door luchtverontreiniging, maar de verschillen zijn groot. Het aantal slachtoffers is het grootst in de grote steden, de Randstad, langs drukke wegen en in de omgeving van veehouderijen. Daar kan het levensduurverlies oplopen tot achttien maanden, terwijl het in de schoonste gebieden van Nederland ‘slechts’ vier maanden bedraagt.


Zo’n 1,2 miljoen Nederlanders kampen bovendien met een longziekte. “Luchtverontreiniging tast ook de kwaliteit van leven aan en heeft impact op de natuur”, stelde minister Van Veldhoven begin deze zomer in een brief aan de Tweede Kamer. Ze wijst erop dat luchtverontreiniging, na roken, de grootste veroorzaker is van ziektekosten in Nederland. 

De daling van de concentratie stikstofdioxide in de lucht is de laatste jaren gestagneerd. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) neemt het aandeel stikstofdioxide in uitlaatgassen juist toe door maatregelen die de hoeveelheid fijnstof moeten verlagen. Daarnaast is het drukker geworden op de Nederlandse wegen.


Roep om snellere aanpak grote vervuilers

Het Longfonds, de longartsen en wetenschappers pleiten ervoor om scholen, kinderdagverblijven en sportvelden niet langs snelwegen te plaatsen en de grote vervuilers sneller aan te pakken. Daarnaast wijzen ze erop dat de beoogde gezondheidswinst met maatregelen als het verlagen van de maximumsnelheid op snelwegen en invoering van een kilometerheffing veel sneller kan worden gerealiseerd dan in 2030. “Onze lucht kan en moet simpelweg schoner”, zegt directeur Michael Rutgers van het Longfonds. “De rijksoverheid moet daarin de regie nemen.”


“Onze lucht kan en moet simpelweg schoner. De rijksoverheid moet daarin de regie nemen.”

Michael Rutgers van het Longfonds

De Tweede Kamer debatteert donderdag over het Schone Lucht Akkoord. Kamerleden krijgen vandaag een petitie overhandigd met de roep om ambitieuzere maatregelen, die is ondertekend door onder andere het Longfonds, de Hartstichting en beroepsverenigingen van longartsen, cardiologen, kinderartsen, huisartsen en longverpleegkundigen. 

Zij wijzen erop dat ook de industrie, veehouderij en bijvoorbeeld houtkachels grote veroorzakers zijn van luchtvervuiling. De overheid kan dat probleem niet alleen oplossen, benadrukt longarts In ‘t Veld. “Als consumenten, met onze auto’s en houtkachels, zijn wij allemaal luchtvervuilers. Het goede nieuws is dat we daarmee ook deel zijn van de oplossing.”

Bron: AD.nl

Gerelateerde artikelen

Energiebesparingstips met elektrische kachels

De winter brengt gezelligheid met zich mee, maar het kan ook een uitdaging zijn om warm te blijven zonder dat je energierekening de pan uit rijst. Gelukkig zijn er talloze manieren om slim gebruik te maken van elektrische verwarming en tegelijkertijd energie te besparen. Hier zijn enkele handige tips en functies die je helpen honderden […]

Duux op Dutch Design Week 2023

Dit jaar maakt Duux haar debuut op de Dutch Design Week in Eindhoven met onze nieuwste Smart app, tussen de top van het Nederlandse industrieel productontwerp. Onze nieuwe app, die bedraagt aan beter inzicht en verbetering van het binnenklimaat, is geselecteerd voor de G100 expositie in het Klokgebouw. De G100 (wat staat voor top 100 […]