Blog - Wetenschappers: “Verhoog luchtvochtigheid in strijd tegen Corona.”

AdobeStock   scaled

Wetenschappers: “Verhoog luchtvochtigheid in strijd tegen Corona.”

“Het verhogen van de luchtvochtigheid in gebouwen kan, zeker in de winter, helpen in de strijd tegen het Coronavirus.” Dat stellen twee Delftse hoogleraren, die bijval krijgen van onder meer het Europese RIVM en verschillende wetenschappers wereldwijd. Diverse Nederlandse media berichten hier deze week over, waaronder AD, de Telegraaf, RTL Nieuws en BNR. Het gehele nieuwsfragment van BNR op donderdag 7 januari beluister je hieronder:


Nu de temperatuur in Nederland langzaam daalt, neemt ook het vermogen van de lucht om waterdamp te bevatten af; met een lage luchtvochtigheid als gevolg. Luchtvochtigheid wordt uitgedrukt in procenten en is optimaal bij een percentage van 50 procent, aldus het RIVM. Wanneer de luchtvochtigheid relatief laag is dalen virusdeeltjes minder snel neer, waardoor deze zich gemakkelijker in de lucht kunnen verspreiden. Zo worden virusdeeltjes niet alleen makkelijker overgedragen, maar kunnen ze ook dieper doordringen in de longen.


“Hoe kouder het buiten is, hoe droger de lucht binnen wordt.”

Bas van de Wiel

Hoewel een lage luchtvochtigheid zonder hygrometer lastig is waar te nemen, zijn er diverse symptomen waaraan je droge lucht gemakkelijk zelf kunt herkennen. Zo kunnen klachten als een droge huid, ogen of lippen, geïrriteerde luchtwegen, hoofdpijn, vermoeidheid of een verstopte neus erop wijzen dat de binnenlucht (te) droog is. Maar ook statische elektriciteit en scheuren in een houten vloer of meubels indiceren een relatief lage luchtvochtigheid.


Statisch


Naast dat een lage luchtvochtigheid vervelende klachten met zich meebrengt, speelt het dus ook een belangrijke rol in de verspreiding van COVID-19 en andere virussen. Om virusdeeltjes een kleinere kans tot verspreiding te geven is het daarom van belang de luchtvochtigheid in je woning of kantoorruimte te verhogen. Dit kun je effectief doen met een luchtbevochtiger, zoals Duux Beam (Mini) of met een van onderstaande tips:


1. Zet de verwarming niet te hoog

Wanneer het buiten kouder wordt zijn veel mensen geneigd de verwarming (extra) hoog te zetten. In combinatie met de toch al droge buitenlucht kan dit ervoor zorgen dat de luchtvochtigheid in huis aanzienlijk daalt. Pak het probleem daarom bij de bron aan door de verwarming niet hoger dan 21 graden te zetten. Wanneer je niet thuis bent of gaat slapen kun je de verwarming nog lager of zelfs uit zetten; de ideale binnentemperatuur ligt ’s nachts namelijk rond de 15 graden.


2. Lucht je woning

Door ramen of ventilatieroosters vaker open te zetten creëer je een toestroom van frisse lucht in huis. Doordat de buitenlucht in de winter doorgaans droger is dan in andere seizoenen, kun je dit het beste doen op regenachtige dagen. Dit is niet alleen goed voor de luchtvochtigheid, maar ook voor de luchtkwaliteit.


3. Doe-het-zelf

Door een bakje met water op de verwarming te plaatsen kun je het effect van een luchtbevochtiger gedeeltelijk nabootsen. De warmte die de verwarming afgeeft zorgt er namelijk voor dat het water opwarmt en verdampt, waardoor er vochtige lucht door de ruimte wordt verspreid. Maar ook het laten drogen van de was aan een wasrek of douchen met de deur open heeft een positief effect op een lage luchtvochtigheid in huis.


 

Gerelateerde artikelen

Back to School: Zo zorg jij voor een gezonde thuiswerkplek

Na een welverdiende zomervakantie moeten we er nu dan toch aan geloven: de eerste schooldag staat weer voor de deur. Tijd om je zonnige zomerthriller aan het strand te verruilen voor je laptop in het thuiskantoor. Heb jij last van de post-vakantieblues? Geen zorgen, met deze tips wordt jouw werkplek minstens net zo aangenaam 😉. […]

Maak jouw slaapkamer lenteklaar in 4 stappen

De vogels beginnen te zingen, de velden zijn gevuld met verse bloemen en we kunnen zelfs genieten van de eerste zonnestralen – het voorjaar is eindelijk begonnen. Kan jouw slaapkamer wel een opfrisbeurt gebruiken? Tijd voor een frisse wind door je slaapkamer: zo maak jij jouw slaapkamer lenteklaar in 4 stappen!   1. Out with […]