Blog - 3 tips voor een lagere energierekening

Duux CGI Lisa scaled

3 tips voor een lagere energierekening

Stel je voor dat je energie kunt besparen, zonder dat je hiervoor hoeft in te leveren op comfort. In het teken van Warmetruiendag 2022 – de grootste klimaatactie van Nederland – delen we 3 tips met je die jouw energierekening doen kelderen. Goed voor het milieu én je portemonnee.

Tips voor een lagere energierekening

 

1. Houd de luchtvochtigheid op peil

Voelt jouw woning fris aan, terwijl de radiator niet lager staat ingesteld dan normaal? Dan is de luchtvochtigheid bij jou thuis mogelijk aan de lage kant.

Hoe dit werkt: om jouw lichaamstemperatuur op 37 graden te houden, geeft je lichaam de warmte die het produceert continu af. Bevat de lucht veel vocht, dan verdampt jouw lichaamswarmte minder snel. Maar is de binnenlucht droog (zoals tijdens koude wintermaanden), dan verliest jouw lichaam juist eerder zijn warmte – met een lagere gevoelstemperatuur als gevolg.

Voorbeeld: Een absolute temperatuur van 19°C voelt bij een luchtvochtigheid van 10-20% aan als slechts 17°C, terwijl dit bij een luchtvochtigheid van 60% aanvoelt als 19°C.

Door de luchtvochtigheid in huis te verhogen, kun jij de verwarming op 11 februari dus zonder aarzelen een graadje lager draaien 😉.

Tips om de luchtvochtigheid in huis te verhogen:

  • Laat je douchedeur of vaatwasser open staan na gebruik, zo kan de waterdamp die vrijkomt door de ruimte verspreiden.
  • Sla de droger over en laat jouw was op een wasrek drogen – minder stroomverbruik én goed voor de luchtvochtigheid (win-win).
  • Kies voor een luchtbevochtiger om de luchtvochtigheid in jouw interieur constant op peil te houden. Bekijk luchtbevochtigers.

 

Een luchtbevochtiger om de luchtvochtigheid in huis te verhogen

 

2. Verwarm enkel waar én wanneer nodig

Hoewel deze tip misschien logisch klinkt, is dit lang niet altijd vanzelfsprekend. Zijn er kamers in huis waar je nauwelijks komt? Kies er dan voor om de centrale verwarming op deze plekken uit te zetten, zo voorkom je onnodig energieverbruik.

Met een slimme elektrische kachel, zoals Edge, stel je daarnaast eenvoudig schema’s in die aangeven wanneer jouw kamer verwarmd moet worden. In combinatie met zonnepanelen maak je hier niet alleen je eigen portemonnee, maar ook de planeet blij mee.

 

3. Ga bewust voor een graadje lager

We begrijpen dat je jouw dag liever niet klappertandend doorbrengt, maar wist je dat een lagere temperatuur in sommige kamers juist voordelig werkt? Zo ligt de ideale temperatuur voor jouw slaapkamer tussen 15°C en 18°C. Bij een lagere temperatuur maakt je lichaam namelijk meer melatonine – beter bekend als het slaaphormoon – aan, waardoor je eerder en dieper slaapt. Goede reden om extra dicht tegen jouw partner aan te kruipen vanavond!

 

De verwarming bewust lager zetten voor het besparen van energie en een betere nachtrust

 

Gerelateerde artikelen

Back to School: Zo zorg jij voor een gezonde thuiswerkplek

Na een welverdiende zomervakantie moeten we er nu dan toch aan geloven: de eerste schooldag staat weer voor de deur. Tijd om je zonnige zomerthriller aan het strand te verruilen voor je laptop in het thuiskantoor. Heb jij last van de post-vakantieblues? Geen zorgen, met deze tips wordt jouw werkplek minstens net zo aangenaam 😉. […]

Maak jouw slaapkamer lenteklaar in 4 stappen

De vogels beginnen te zingen, de velden zijn gevuld met verse bloemen en we kunnen zelfs genieten van de eerste zonnestralen – het voorjaar is eindelijk begonnen. Kan jouw slaapkamer wel een opfrisbeurt gebruiken? Tijd voor een frisse wind door je slaapkamer: zo maak jij jouw slaapkamer lenteklaar in 4 stappen!   1. Out with […]