Blog - Energiebesparingstips met elektrische kachels

edge heter blog

Energiebesparingstips met elektrische kachels

De winter brengt gezelligheid met zich mee, maar het kan ook een uitdaging zijn om warm te blijven zonder dat je energierekening de pan uit rijst. Gelukkig zijn er talloze manieren om slim gebruik te maken van elektrische verwarming en tegelijkertijd energie te besparen. Hier zijn enkele handige tips en functies die je helpen honderden euro’s te besparen op je energiekosten.

Energiebesparingstips met behulp van elektrische kachels:

1. Verwarm alleen waar en wanneer nodig

Een van de eenvoudigste manieren om energie te besparen met elektrische verwarming is door de kachel mee te nemen naar de ruimte waar je op dat moment verblijft. In plaats van het hele huis te verwarmen, concentreer je je op de ruimte waar je de warmte echt nodig hebt. Dit kan aanzienlijke besparingen opleveren, vooral als je regelmatig van kamer wisselt.

2. Slimme tijdschema’s voor efficiëntie

Met de opkomst van slimme technologieën kun je nu tijdschema’s instellen voor je elektrische kachels via een handige smartphone-app. Hierdoor kun je de kachels alleen laten werken wanneer je thuis bent of in een specifieke ruimte verblijft. Dit minimaliseert onnodig energieverbruik en maximaliseert de efficiëntie van je verwarmingssysteem.

threesixty app mock up

3. Zonnepanelen als groene energiebron

Als je zonnepanelen op je woning hebt geïnstalleerd, benut dan deze groene energiebron om je elektrische kachels van stroom te voorzien. Door de elektriciteit op te wekken uit zonne-energie, maak je niet alleen gebruik van een milieuvriendelijke bron, maar verlaag je ook je energierekening aanzienlijk.

Tips voor nog efficiënter gebruik:

1. Ventilator voor snelle warmteverspreiding

Plaats een ventilator naast je elektrische kachel om de warmte gelijkmatig door de ruimte te verspreiden. Dit versnelt de warme lucht en zorgt voor een efficiënte warmteverdeling, waardoor je de kachel op een lagere stand kunt gebruiken.

heating and fan

2. Dicht de kieren

Houd warmte binnen door ramen en deuren gesloten te houden. Hierdoor voorkom je dat warmte ontsnapt naar ongebruikte ruimtes, waardoor je energieverlies minimaliseert.

3. Verhoog de luchtvochtigheid

Verrassend genoeg speelt luchtvochtigheid een cruciale rol in onze perceptie van temperatuur. Door de luchtvochtigheid te verhogen, kun je de ruimte warmer laten aanvoelen zonder de thermostaat omhoog te draaien. Voor elke 1°C stijging van de gevoelstemperatuur, kun je tot wel 5% besparen op jeenergierekening. Het is alsof je een eigen mini-binnensauna-ervaring creëert!

Kortom, met deze slimme energiebesparende functies en tips kun je niet alleen genieten van een warme winter, maar ook je energierekening aanzienlijk verlagen. Maak optimaal gebruik van je elektrische verwarming en maak deze winter comfortabel én kostenefficiënt!

 

 

Gerelateerde artikelen

Haal deze zomer meer uit je ventilator met deze 5 tips

Met de zomer in aantocht is het tijd om je voor te bereiden op die warme dagen waarop een beetje extra koeling meer dan welkom is. Een van de meest gebruikte en betaalbare apparaten voor thuisverkoeling is de ventilator. Maar wist je dat er manieren zijn om het maximale uit je ventilator te halen? Hier […]

Duux op Dutch Design Week 2023

Dit jaar maakt Duux haar debuut op de Dutch Design Week in Eindhoven met onze nieuwste Smart app, tussen de top van het Nederlandse industrieel productontwerp. Onze nieuwe app, die bedraagt aan beter inzicht en verbetering van het binnenklimaat, is geselecteerd voor de G100 expositie in het Klokgebouw. De G100 (wat staat voor top 100 […]