Blog - Hoe ontstaat statische elektriciteit?

Statisch

Hoe ontstaat statische elektriciteit?

Waardoor wordt iets statisch? In de winter wordt mijn haar altijd statisch. Hoe ontstaat statische elektriciteit, en waarom is het in de winter het ergst?

Dingen worden statisch wanneer ze elektronen afgeven aan óf ontvangen van andere materialen, waardoor ze elektrisch geladen worden. Haar krijgt bijvoorbeeld een positieve lading als je een wollen trui over je hoofd trekt, doordat het haar elektronen afgeeft.

Positieve ladingen stoten elkaar af, waardoor je haren uit elkaar gaan staan om elkaar te ontkomen. Je handen geven altijd elektronen af als je iets aanraakt. Daardoor krijg je een schok als je bijvoorbeeld een autodeur opendoet, doordat elektronen van de deur overspringen op je hand.


Vochtige lucht vermindert statische elektriciteit

Materialen zijn in verschillende mate vatbaar voor het afgeven van elektronen. Als je met een wollen trui langs glas strijkt, ontvangt de trui elektronen van het glas en wordt hij negatief geladen. Maar als je de trui langs polyester of plastic strijkt, geeft de trui elektronen af en wordt hij positief geladen.

Water geleidt elektronen goed, en daardoor is er minder statische elektriciteit als er veel vocht in de lucht zit. In de winter is de luchtvochtigheid vaak laag, waardoor dingen sneller statisch worden.


Zo ontstaat statische elektriciteit

1: Sommige materialen, zoals wol en plastic, verliezen of ontvangen gemakkelijk elektronen, waardoor het materiaal statisch wordt.

2: Een ballon en een wollen trui strijken langs elkaar. Het plastic steelt elektronen van de wol, en de ballon wordt negatief geladen terwijl de trui een positieve lading krijgt.

3: De overtollige elektronen op het oppervlak van de ballon stoten elektronen op de muur af. De positieve deeltjes – protonen – in het materiaal van de muur trekken de ballon aan, doordat positief en negatief elkaar aantrekken.

Statische elektriciteit voorkomen

Heb je veel last van statische elektriciteit in de winter? Overweeg dan een luchtbevochtiger om de luchtvochtigheid in huis te verhogen, hierdoor geleiden de elektronen minder goed.


Gerelateerde artikelen

Haal deze zomer meer uit je ventilator met deze 6 tips

Met de zomer in aantocht is het tijd om je voor te bereiden op die warme dagen waarop een beetje extra koeling meer dan welkom is. Een van de meest gebruikte en betaalbare apparaten voor thuisverkoeling is de ventilator. Maar wist je dat er manieren zijn om het maximale uit je ventilator te halen? Hier […]

Energiebesparingstips met elektrische kachels

De winter brengt gezelligheid met zich mee, maar het kan ook een uitdaging zijn om warm te blijven zonder dat je energierekening de pan uit rijst. Gelukkig zijn er talloze manieren om slim gebruik te maken van elektrische verwarming en tegelijkertijd energie te besparen. Hier zijn enkele handige tips en functies die je helpen honderden […]