Blog - Hooikoorts symptomen verminderen met een HEPA-filter luchtreiniger

Hepa filter

Hooikoorts symptomen verminderen met een HEPA-filter luchtreiniger

Na de lange, donkere winterdagen kijkt iedereen uit naar de eerste zonnestralen en tekenen van een beginnend voorjaar. Bladeren verschijnen aan de bomen en de eerste bloemen en grassen staan in bloei. Hoewel dit klinkt als het ideale scenario voor veel mensen, ontstaan er tegelijkertijd miljoenen pollen welke door de lucht gaan zweven. Hand in hand met de lente, is ook het hooikoorts seizoen begonnen.


Hoe ontstaat hooikoorts?

Hooikoorts is een allergische reactie op het stuifmeel van grassen, planten of bomen. Dit stuifmeel, beter bekend als pollen, kan bij inademing de slijmvliezen bij mensen met hooikoorts prikkelen. Als gevolg hiervan zet het afweersysteem aan tot een eerste ontstekingsreactie dat leidt tot niezen, een verstopte neus en branderige ogen. Soms kunnen deze klachten zelfs overgaan tot vermoeidheid, een piepende ademhaling of zelfs astmatische klachten. Deze ongemakken kunnen flink in de weg zitten bij dagelijkse activiteiten.


Wat zijn pollen?

Pollen zijn poeder of stuifmeel uit bomen en planten die worden afgegeven zodra deze gewassen in bloei staan. Pollen zijn ongeveer 15 micrometer groot en nog nét waarneembaar met het menselijk oog.

Pollen zijn ongeveer 10 keer zo klein als de doorsnede van een menselijke haar, maar 10 keer groter dan een bacterie deeltje.


Wat kan ik doen om klachten te verminderen?

Indien bovenstaande symptomen bekend voorkomen is het allereerst raadzaam om een huisarts te raadplegen. Er bestaat gelukkig al de nodig medicatie om de eerste hooikoorts verschijnselen af te remmen. Daarnaast is het raadzaam om binnen te blijven wanneer er een zacht lente briesje waait en er dus extra veel pollen in de lucht aanwezig zijn. Als je toch naar buiten gaat, kan je door het gebruik van een zonnebril irritatie aan je ogen beperken. Ben je er ook van bewust dat pollen zich kunnen hechten aan kledingstukken. Jezelf omkleden nadat je enige tijd buiten bent geweest is dus geen overbodige luxe. Ook kunnen huisdieren pollen met zich meebrengen.


Zijn pollen ook binnenshuis actief?

Helaas beperkt de aanwezigheid van pollen zich niet tot onze buitenomgeving, maar dringen deze ook onze woning binnen. Dit gebeurt eenvoudig door het openzetten van een raam of via het ventilatiesysteem. Om in tijden van hooikoorts je woning zo aangenaam mogelijk te maken, is het van belang om de luchtkwaliteit in huis op peil te houden. Een luchtreiniger met een HEPA-filter en ionisator kan hierbij uitkomst bieden.


Hoe werkt een luchtreiniger met HEPA-filter?

De HEPA H13-filter in Tube vangt 99,97% van alle kleine stofdeeltjes, pollen, allergenen en verontreinigde stoffen op. De ionisator zorgt voor een elektrische lading op de kleinste deeltjes in de lucht waardoor deze omlaag vallen en eenvoudig door de HEPA-filter kunnen worden opgezogen. Tube reinigt in slechts 20 minuten een ruimte tot 75 vierkante meter en is met de Duux Smart App overal te bedienen. Ben je dus onderweg vanuit je werk richting huis, dan zorgt Tube ervoor dat de lucht in huis gereinigd is zodra jij over de drempel stapt!

Ben je op zoek naar een compacte luchtreiniger die je gemakkelijk kan meeverhuizen zodra je van kamer wisselt? Dan is Bright de oplossing. Bright reinigt ruimtes tot 27 vierkante meter en dus ideaal voor op je slaapkamer (of andere kleinere ruimtes), waar je per dag gemiddeld de meeste tijd doorbrengt. Deze luchtreiniger is net als Tube voorzien van een HEPA H13-filter en verwijderd daarnaast ook ongewenste sigaretten- of kookgeuren dankzij de actief koolstoffilter.

Tips: Wat kun je nog meer doen tegen hooikoorts?

Naast het gebruik van een luchtreiniger in huis kunnen de volgende tips je helpen bij het verminderen van klachten:

  • Probeer landelijke gebieden zoveel mogelijk te mijden in tijden van hoge pollen concentratie. Let ook op in de stad: uitlaatgassen kunnen hooikoortsklachten verergeren.
  • Was je beddengoed regelmatig en probeer je huis zo stofvrij mogelijk te houden. Op deze manier voorkom je dat pollen opnieuw opdwarrelen.
  • Probeer je ramen zoveel mogelijk gesloten te houden. Zeker wanneer er wind staat. Anti-pollen horren kunnen ook uitkomst bieden.
  • Probeer op zonnige lentedagen binnen te blijven wanneer er een briesje staat. De pollenconcentratie is dan op zijn hoogst.
  • Houd het gras in je tuin kort gemaaid zodat het niet in volle bloei kan komen.
  • Verdiep je vooraf in eventuele vakantiebestemmingen. Controleer de bloeitijden of kies een bestemming waar minder stuifmeel in de lucht hangt. Denk hierbij aan zee- of berggebieden.
  • Probeer erachter te komen op welke pollen jij het heftigst reageert en stem je tuin hierop af.
  • Houdt de ramen in je auto zoveel mogelijk gesloten om binnenwaaiende pollen te voorkomen. Let ook op met het gebruik van een ventilatiesysteem.
  • Zet een zonnebril op om je ogen tegen pollen te beschermen. Was ook regelmatig je handen en probeer bij jeuk niet in je ogen te wrijven.
  • Ontdek voor welke pollen jij het meest allergisch bent en controleer op de pollenkalender wanneer je deze pollen kunt verwachten.

Gerelateerde artikelen

Haal deze zomer meer uit je ventilator met deze 6 tips

Met de zomer in aantocht is het tijd om je voor te bereiden op die warme dagen waarop een beetje extra koeling meer dan welkom is. Een van de meest gebruikte en betaalbare apparaten voor thuisverkoeling is de ventilator. Maar wist je dat er manieren zijn om het maximale uit je ventilator te halen? Hier […]

Energiebesparingstips met elektrische kachels

De winter brengt gezelligheid met zich mee, maar het kan ook een uitdaging zijn om warm te blijven zonder dat je energierekening de pan uit rijst. Gelukkig zijn er talloze manieren om slim gebruik te maken van elektrische verwarming en tegelijkertijd energie te besparen. Hier zijn enkele handige tips en functies die je helpen honderden […]